niedziela, 8 marca 2009

Chleb kielecki wg przepisu Tatter

Dziś upiekłam chleb kielecki wg przepisu Tatter. Wyszedł fantastyczny. Sprężysty. wilgotny i z chrupiącą skórką.
Zrobiłam to tak:

Wczoraj wieczorem około 22.00 wymieszałam 200g zsiadłego mleka, 6 łyżek płynnego zakwasu żytniego z jasnej mąki oraz 200 gram dobrze rozgniecionych ziemniaków.

Po 12 godzinach tj dziś o 10.00 dodałam 200 g mąki żytniej jasnej oraz 300 g mąki pszennej tortowej oraz 2 łyżeczki soli.

Ciasto wyrabiałm w maszynie co u mnie trwało 1,5 godziny. Następnie złożyłam go i przełożyłam do miski na ok 2 godziny do dalszego wyrastania szczelnie zakrywając folią.

Następnie przełożyłam do keksówki i po około 1 godzinie upiekłam - 15 min w temp. 250st.C a kolejne 30 min w temp. 200st. C.

Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz