Dziś upiekłam chleb kielecki wg przepisu Tatter. Wyszedł fantastyczny. Sprężysty. wilgotny i z chrupiącą skórką.
Zrobiłam to tak:
Wczoraj wieczorem około 22.00 wymieszałam 200g zsiadłego mleka, 6 łyżek płynnego zakwasu żytniego z jasnej mąki oraz 200 gram dobrze rozgniecionych ziemniaków.
Po 12 godzinach tj dziś o 10.00 dodałam 200 g mąki żytniej jasnej oraz 300 g mąki pszennej tortowej oraz 2 łyżeczki soli.
Ciasto wyrabiałm w maszynie co u mnie trwało 1,5 godziny. Następnie złożyłam go i przełożyłam do miski na ok 2 godziny do dalszego wyrastania szczelnie zakrywając folią.
Następnie przełożyłam do keksówki i po około 1 godzinie upiekłam - 15 min w temp. 250st.C a kolejne 30 min w temp. 200st. C.
Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz